Wanneer je de nieuwste scootmobiel hebt gekocht, kan je er direct van genieten. Alleen is het wel handig om te weten wat de regels zijn. Wij geven tips!

Allereerst is het handig om te weten dat je subsidie aan kan vragen voor een invalidenvoertuig. Bij je gemeente kan je dit aanvragen en dan wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie en op basis daarvan een bedrag beschikbaar gesteld.

Ten tweede is er geen helm plicht op een scootmobiel. Omdat een scootmobiel onder een invalidenvoertuig valt hoef je dus geen helm op tijdens het rijden. Scootmobielen mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden en dat mag zonder helm.

Ten derde mag een scootmobiel op zowel een voetpad als een fietspad rijden. Een scootmobiel mag op een voetpad rijden wanneer deze niet sneller dan 6 kilometer per uur gaat. Veel scootmobielen zijn uitgerust met een schakelaar voor maximale snelheid, maakt het net even wat handiger.

Ten vierde heb je voor scootmobielen geen rijbewijs nodig. Er is wel een minimale leeftijd voor scootmobielen die harder gaan dan 10 kilometer per uur. Deze grens is 16 jaar.

Ten vijfde mag je met een scootmobiel een winkel in. Zolang deze elektrisch is en de winkel hierop aangepast is. Ga dus geen te kleine winkel in.